Gasteren, 09/10-07-11 8” dob 23:15 – 02:15

Terwijl de Maan nog voluit staat te pronken genieten Ronn en ik van een prachtige ondergaande Zon. Het belooft een heldere nacht te worden en het is niet koud. Er hangt een heerlijke stilte die verstoord wordt, als we al vanuit de verte Bob horen aankomen. Direct daarna komt Niels en is iedereen die verwacht werd, aanwezig voor de starparty.

Bob pakt zijn nieuwe 30cm dob uit, wat door ons met belangstelling wordt gevolgd. Heel mooi uit handzame delen bestaande telescoop die, zo later bleek, echt prachtige haarscherpe beelden gaf.

Zelf ben ik begonnen met Saturnus, die ik thuis niet meer kan zien en hier nog leuk even mee kon nemen. Ik vergroot hem tot 170 keer, zie twee maantjes maar het geheel wobbelt wel erg in het beeld. Direct hierna pak ik Porrima in de hoop deze nog te kunnen scheiden, maar ook deze ster danst in het oculair in alle kleuren van de regenboog en is van een dubbelster ontwaren geen enkele sprake.

M39 vind ik wel in de Zwaan. Het is een open sterrenhoop die zijn naam eer aan doet en inderdaad erg open is. Bob en Niels kijken ook even en bevestigen dat het de M39 is. Een redelijk verspreide hoop bestaande uit zo’n twintigtal sterren en enkele zwakkere. Hij vult bijna het hele gezichtsveld bij een vergroting van 50 keer. Ik vind hem toch wel leuk.

Achter ons zag ik lichtende nachtwolken, die de hele nacht zijn gebleven en vooral op Niels een storende werking hadden op zijn nachtzicht :-).

Bij Niels zie ik in zijn Lightbridge de Turtle-nebula, NGC 6210. Aangezien deze ook op mijn lijstje staat is dat het volgende onderwerp wat ik bekijk in mijn dob. Uiteraard minder prominent als in de 30cm, herken ik toch duidelijk de planetaire nevel en meen zelfs een zweem van groenige/ blauwe kleur te zien. Bij 170x is hij mooi helder.

M12, een bolhoop in Slangendrager, had ik met de dob nog niet gezien. Eigelijk had ik er iets meer van verwacht omdat hij met 9 cm al zo goed zichtbaar was. Wel wat op te lossen en niet zo compact. Maar in mei, op Terschelling, veel duidelijker zichtbaar.

BOC48/IC 4756 ofwel Graff’s cluster, vind ik per ongeluk als ik op zoek ben naar de Blue Racketbal. Een 40-tal speldenprikjes die verspreid over mijn hele FoV liggen bij een vergroting van 50x. De racketball niet gevonden.

Ook NGC 6934 nog weer mee genomen, maar het bleef een vaag grijs rond bolhoopje. Ik had hoop iets meer te zien dan de afgelopen week van deze “mobiel” bolhoop maar dat was niet het geval.

Ik kon niet wachten tot later in het seizoen en heb M31, M32 en M110 snel even meegenomen, maar op de lichtgrijze achtergrond waren ze zichtbaar maar meer ook niet.

Net toen we onze spullen af wilden breken zagen we Jupiter opkomen en die hebben we allemaal nog even meegenomen. 4 Maantjes waren zichtbaar maar geen wolkenbanden en de kleur van de planeet liep van geel naar oranje naar groen, hij zat gewoon te laag aan de horizon terwijl de Zon al weer op kwam.

Bij Bob in de loop van de nacht nog gekeken naar: NGC6572 de Blue Racketball, NGC6826 de Blinking Planetary, NGC 7008 een planetaire nevel, NGC7006 een bolhoop in Dolfijn, de Sluiernevel (schitterend!) en NGC 6891 een PN in Dolfijn.

Een enorm gezellige en succesvolle avond.